Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua jumatate a secolului al XIV-lea, este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei (Corona, Kronstadt, Brasso), "oras liber regal", unul dintre centrele economice si culturale ale Transilvaniei. In secolul al XIV-lea, burgul era concentrat in jurul pietei principale si al bisericii parohiale, Biserica Sfinta Maria, cunoscuta ca Biserica Neagra, reconstruita incepand cu anul 1383. Inca din prima jumatate a secolului al XIV-lea in Cetate erau conturate doua artere principale: Strada Manastirii si Strada Portii. In evul mediu, zona locuita din Cetate se oprea la limita formata de Ulita Calugaritelor (astazi Michael Weiss), orasul extinzandu-se spre 1600, pana la limita zidurilor dinspre actualul Hotel Aro Palace. Asezarea era impartita in patru cartiere: Portica - spre sud-est, Corpus Christi - spre sud-vest, Petri - spre nord est si Catharina - spre nord-vest. In afara Cetatii existau totodata trei suburbii. "Brasovul Vechi" s-a dezvoltat in jurul bisericii Sf. Bartolomeu, ingloband asezarea de langa dealul Sf. Martin (zona strazilor Lunga si De Mijloc). Spre est, cartierul Blumana (zona strazilor Cuza Voda, Eroilor, 15 noiembrie, Castanilor si Colina Universitatii), cu capela Sf. Barbara, era locuit in principal de secui; aici se afla si leprozeria, mentionata documentar in 1413. Spre sud-vest se afla vechiul cartier romanesc al Scheilor Brasovului. Evenimentele istorice puncteaza evolutia fortificatiilor cetatii: daca in 1421 orasul este devastat, intregul sfat (consiliul orasenesc) fiind dus in robie, incursiunea turceasca din 1432 nu-l mai poate cuceri, sistemul de aparare fiind suficient de puternic pentru a rezista asediilor. Ioan de Hunedoara, voievod al Transilvaniei in 1441 si guvernator al Ungariei in 1446, contribuie in mod substantial la dezvoltarea sistemului defensiv, care este amplificat pana in 1646. Centura de fortificatii a facut din Brasov unul dintre cele mai intarite orase medievale din Transilvania. Sistemul de aparare al Cetatii era completat cu fortul de pe Dealul Straja si cu cele patru turnuri de observatie extra-muros: Turnul Negru si Turnul Alb; celelalte doua turnuri existau pe latura de sud, pe versantul dinspre oras al muntelui Tampa in dreptul Bastioanelor Tesatorilor si Postavarilor.
Dupa descrierea de mai sus despre " istoricul " Brasovului , presupun ca biserica neagra a aparut ca o fata morgana findca nu a avut cine sa o construiasca ........
Va recomand sa cautati pe internet ;
Biserica neagra din Brasov - retrospectiva istorica .
Poate va dati seama ca lipseste ceva in istoricul acela de mai sus .
Hai că faci tu pe deşteptul!!!... dar ce? e lucrare de doctorat, să-l tragi de urechiuşe cu atâta superioritate?... Omul, ne-a împărtăşit-şi-i mulţumim- din ceea ce ştie.
Nu ma mira deloc ca aveti lipsuri in legatura cu istoria Transilvaniei . Nu este vin d-voastra ca ati studiat la scoala cartile de istorie comuniste . Acesta este din pacate nivelul cultural si interesul pentru ceea ce ne inconjoara in aceasta tara .... Noapte buna va doresc !
Marea calitate a OMULUI CULT e MODESTIA-NU ATACĂ; el nu vrea să iasă în evidenţă tocmai pentru că ştie că LIPSA DE CULTURĂ a semenilor săi, NU DEPINDE de aceştia, ci de factorii sociali, economici,educaţionali. Prin urmare, LIPSA DE CULTURĂ e SCUZABILĂ...
Dar LIPSA BUNULUI-SIMŢ,AROGANŢA,INFATUAREA, duse până la obrăznicie şi jignire... e INPARDONABILĂ-pentru că depinde de însuşi caracterul individului.
A nu se confunda OMUL CULT cu licenţiatul uneia sau mai multor facultăţi, care oferă individului informaţii specializate pe domenii stricte. Deţinătorul de informaţii exacte nu e automat CULT.
CULTURA se CULTIVĂ... în timp... are nevoie de un pământ bun, sămânţă de calitate, grădinari iscusiţi.
De aceea, OAMENII CULŢI sunt puţini.
Deci: textul care l-am atasat nu face o istorie in amanunt a Bisericii Negre, ci vorbeste la modul general despre Brasov. Bineinteles ca a fost construita de cine a fost construita si nu a aparut din senin. Dupa cate stiu eu, totusi cea mai veche biserica din oras nu e Biserica Neagra ci Biserica din Bartholomeu ...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.